top2floor logo

Pozitivne strane keramičkih pločica za kupaonice i kuhinje su dobro poznate, no mnoge od tih prednosti čine ih sjajnim izborom i za dnevne sobe.

Keramičke pločice su izdržljive i jednostavne za održavanje, mogu podnijeti čak i prostorije s najviše kretanja bez vidljive istrošenosti nakon izvjesnog vremena. Prolijevanje tekućina, ogrebotine i druge nezgode nisu problem pod uvjetom da je pod pravilno postavljen.

Prednosti dizajna su neosporne

Suvremene tehnike ispisa na keramičke pločice, kao i moderan dizajn daju vam mnoštvo estetskih mogućnosti za stvaranje poda koji je uistinu jedinstven za vaš životni prostor. Primjerice, sada postoje porculanski uzorci koji toliko podsjećaju na klasični i skuplji parket da ćete imati problema s razlikovanjem.

Ceramiche Brennero – Istinkto

Ceramiche Brennero – Istinkto

Mogućnosti keramičkih pločica

Postoji nekoliko stvari koje trebate uzeti u obzir kada kupujete keramičke pločice za dnevni boravak:

Veličina

Keramičke pločice općenito se prodaju u kvadratima od 30×30 cm, 15×15 cm, 45×45 cm i 60×60 cm. Rastući trend, posebice za keramičke pločice, jest da se režu u obliku parketa, što evocira osjećaj tvrdog drveta.
Naš savjet – u većim dnevnim sobama koristite veće pločice koje su proporcionalne prostoru. U manjim prostorima, manje pločice će biti vizualno interesantnije, čineći ih prostranijima.

Uzorci

Keramičke pločice omogućuju stvaranje vrlo zamršenih uzoraka. Živopisne, kontrastne boje mogu se koristiti, pomiješati s različitim oblicima i dizajnom kako bi se izgradio pod koji će savršeno izraziti vaš ukus.

Mozaici

Mozaici u svom modernom obliku su keramičke pločice sastavljene u mrežaste rastere vrlo malih 2.5×2.5 cm ili 5×5 cm pločica. Izvorno je stiliziranje mozaikom bilo vrlo cijenjeno sredstvo arhitektonskog izražavanja, a ovaj moderni oblik antičke umjetnosti može unijeti uistinu jedinstven i živopisan osjećaj stila u vaš prostor.

Ibero Ceramica – Artwood

Ibero Ceramica – Artwood

Obrubi

Kontrastne pločice mogu se izrezati na željenu veličinu i zatim koristiti kao obrubi za naglašavanje vanjskih granica dnevne sobe. Mnoge keramičke pločice nude se u paketima koji uključuju razne komplementarne granične pločice.

Akcentne pločice

To su jedinstveni komadi koji se postavljaju kao naglasci ili ukrasni amblemi unutar određene instalacije keramičkih podova. Mogu sadržavati jedinstvenu sliku ili imati živopisnu kontrastnu boju koja krasi njihovu površinu. Svrha je privući oko, stvarajući osjećaj dekorativne ljepote unutar uzorka poda.

Ceramiche Brennero - Explora

Ceramiche Brennero – Explora

Keramičke pločice u usporedbi s prirodnim kamenom

Prirodni kamen odnosi se na razne tvrde materijale koji se vade iz planina diljem svijeta. Za podove, obično se izrezuju na kvadratne ili pravokutne pločice i postavljaju poput keramičkih pločica. To mogu biti vrlo egzotični materijali ili materijali vrlo običnog izgleda. Većina (ali ne svi) su tvrdi, izdržljivi i dugotrajni.

Ljudi biraju pravi kamen umjesto keramike zbog njegove prirodne kvalitete, iako se ta razlika smanjuje kako proizvođači usavršavaju umjetnost oponašanja kamena.

Prirodni kamen, međutim, obično je skuplji, kako za kupnju tako i za ugradnju, i nije ni približno jednostavan za održavanje kao keramika. Prirodni kamen mora se povremeno brtviti i lakše će se zaprljati nego keramičke pločice.

Ibero Porcelanico - In Time

Ibero Porcelanico – In Time

Keramičke pločice u usporedbi s tvrdim drvetom

Tvrdo drvo i keramika imaju slične prednosti jer dobro njegovana instalacija može trajati godinama. Moderna keramika sada se može oblikovati i tiskati tako da oponaša izgled različitih vrsta podova od tvrdog drveta.

Jedna od glavnih razlika između ove dvije opcije je cijena. Keramika je mnogo jeftinija od pravih podnih obloga od punog tvrdog drveta. Keramiku je također lakše održavati čistom te je dugotrajnija, budući da je manje osjetljiva na oštećenja od vode ili mrlja.

Jedina velika prednost tvrdog drveta je ta što se ovi podovi mogu prelakirati kada se na površini drveta počnu gomilati tragovi izlijevanja, ogrebotine i ožiljci. Uz mnoge vrste tvrdog drveta, možete jednostavno izbrusiti drvo da biste dobili novi početak. To nije moguće s keramičkim pločicama – ali opet, pločice se ne troše kao drvo.

Ibero Ceramica - Artwood

Ibero Ceramica – Artwood

Održavanje

Keramika je jedan od najjednostavnijih materijala za održavanje tijekom vijeka trajanja. Glazirane pločice su nepropusne za vodu i mrlje, a čak se i neglazirane pločice mogu zabrtviti i zaštititi. Linije za fugiranje treba brtviti jednom godišnje. Osim toga, za održavanje podova bit će potrebno samo redovito metenje i vlažno brisanje kako bi se uklonila prljavština i otpaci.

Zbog toga je keramika izvrstan izbor za podove u dnevnim sobama s velikom količinom kretanja. Popularna je i među roditeljima, jer je djeci vrlo teško zamrljati ili oštetiti keramiku.

Ceramiche Brennero - Ambienti Gems

Ceramiche Brennero – Ambienti Gems

Nedostaci

Nedostaci podnih obloga od keramičkih pločica su minimalni. Najčešće se navodi činjenica da je keramička pločica hladna i tvrda. Hladnoća zapravo može biti prednost u vrlo vrućim klimama – što je jedan od razloga zašto se često nalazi u cijelom domu u vikendicama na moru. Ali pločice se mogu “zagrijati” postavljanjem sustava zagrijavanja ispod poda ili „omekšati“ korištenjem prostirki ili tepiha.

Tvrdoća poda od keramičkih pločica može biti problem u kući u kojoj su mala djeca ili starije osobe osjetljive na padove. Ovdje bi tepisi za velike površine mogli biti dobra ideja.

Stigli ste do kraja članka i možda ste se odlučili za keramičke pločice u vašem novom dnevnom boravku? Sljedeći korak je odabrati pločice koje odgovaraju vašem domu! Posjetite našu web stranicu TOP2FLOOR.hr ili nas posjetite u boutiqueu fine keramike i sanitarija na adresi Buzinski prilaz 34!

Vidimo se!