top2floor logo

Keramičke pločice su jedna od najčešće zastupljenih podnih i zidnih obloga, posebno ako se govori o kupaonici. Njihove se polaganje čini kao izuzetno jednostavan posao, no u stvarnosti to uopće nije tako. Ukoliko niste stručni u tome području, preporuka je svakako da posao prepustite pouzdanom majstoru, dobrih preporuka. Ne štedite na njegovoj plaći, ali ni na plaćanju pločica, jer skuplja pločica obično znači i kvalitetniju i dugoročniju pločicu. Dobar majstor značit će i bolje obavljen posao s manje nepravilnosti. Ukoliko ste se informirali, pribavili sav potreban alat i odlučili biti sam svoj majstor u polaganju pločica, važno je slijediti nekoliko uputa koje će Vam pomoći da budete zadovoljni svojim radom. Uz zadovoljstvo svojim radom, postići ćete i materijalnu korist od otprilike 100 kuna po metru kvadratnome, koliko bi Vam naplatio profesionalac.

Važne odrednice:

Jedan od najvažnijih faktora za kvalitetno polaganje pločica je čvrsta, čista, suha i ravna podloga, na koju je prije polaganja pločica važno nanijeti hidroizolaciju. Na podlogu nakon hidroizolacije naliježe pločica na čiju stražnju stranu trebate nanijeti ljepilo. Svakako obratite pozornost da ljepilo bude fleksibilno ukoliko lijepite pločicu na pločicu ili ako su pločice izložene različitim vremenskim uvjetima (vanjske pločice). Ljepilo ne treba biti ni previše gusto, ni previše rijetko, a na pločicu se nanosi nazubljenim gleterom, čija je funkcija, osim nanošenja, odstranjivanje viška ljepila s pločice. Isto tako, valja obratiti pozornost na to da ljepilo bude naneseno ravnomjerno, kako ne bi došlo do naknadnog pucanja pločica na mjestima gdje je ispod pločice ostala šupljina.

Kada ste zalijepili pločicu za podlogu, važno ju je iznivelirati, odnosno postaviti u položaj u kojemu je iste visine kao i prethodna i paralelnih stranica. Za to koristite vagu za niveliranje te križiće ili distancere s kliještima. Nakon postavljanja pločice u pravilan položaj potrebno je pokupiti višak ljepila, kako ne bi stvorio problem naknadno svojim sušenjem. Ukoliko pločica ne stane cijela u red, potrebno ju je rezati. Na tržištu postoje rezači različitih proizvođača, veličina i kvalitete. Od svega toga važnije je da rezač bude dovoljno oštar i da Vaš pritisak bude dovoljno čvrst kako bi pločica ravnomjerno i pravilno pukla, točno tamo gdje ste odredili.

Nakon što ste izveli sve prethodno pobrojane korake, potrebno je pričekati minimalno 24 sata da se ljepilo osuši, nakon čega slijedi postupak fugiranja. Nijansu i boju mase za fugiranje odaberite prema izgledu položenih keramičkih pločica. Smjesu načinite prema uputi proizvođača, s ambalaže proizvoda, i nanesite je pažljivo posebnim gleterom za fugiranje. Pripazite da ispunite praznine ravnomjerno, kako fuga naknadno ne bi popucala i propuštala vlagu.

Sretno!