top2floor logo

Pri renovaciji kupaonice, najčešće postavljeno pitanje je čime ju opremiti – tuš kabinom ili kadom. Premda bi idealno rješenje predstavljalo postavljanje i tuš kabine i kupaonske kade, to često nije moguće zbog ograničenog prostora i budžeta. Stoga, donosimo nekoliko savjeta kada je bolje u kupaonicu postaviti tuš kabinu, a kad se odlučiti za kupaonsku kadu.

U kojem slučaju je kada bolji izbor?

Kada je najbolja opcija za obitelj s malom djecom jer olakšava kupanje najmlađih, a djeci u većini slučajeva kupanje u kadi predstavlja interesantnu aktivnost. Također, prednost kade je mogućnost relaksirajućih kupki i ugrađenih hidromasažnih elemenata koji ritual kupanja podižu na novu razinu. Ako vaša nekretnina ima više kupaonica, naša preporuka je barem u jednoj od njih postaviti kadu.

Kod izbora kade, važno se odlučiti za jednu od dvije opcije: samostojeću ili ugradbenu kadu.

Samostojeće kade – luksuzan izgled i prilagodljivost svakom prostoru

Prednost samostojećih kada jest njihova svestranost, budući da su one „cjelovite“ jedinice, odnosno ne naslanjaju se na zid, te na taj način pružaju više fleksibilnosti u pogledu montaže. Također, samostojeća kada predstavlja svojevrsnu dizajnersku instalaciju u prostoru, što doprinosi luksuznom izgledu kupaonice.

Samostojeća kada Villeroy&Boch u liniji Antheus pravi je primjer toga. Napravljena od posebnog materijala Quaryla, ova kada otporna je na vanjske faktore poput ogrebotina i udaraca, pa osim što je vizualno privlačna, također je i iznimno kvalitetna.

Villeroy & Boch

Villeroy & Boch

Ako želite još više minimalizma i zaobljenih linija u vašoj kupaonici, možete se odlučiti za kupaonsku kadu branda Aquaestil linije Titan Deus čiji rub zahvaljujući iznimnom dizajnu pruža dojam beskonačne spirale. Mat efekt dodatno naglašava luksuzan i bezvremenski izgled ove kade koji neće proći nezamijećeno.

Aquaestil

Aquaestil

Ugradbene kade – hibrid između tuš kabina i samostojećih kada

Ako u svojoj kupaonici svakako želite kadu, ali ne raspolažete dovoljno velikim prostorom za postavljanje samostojeće kade, dobra alternativa jest klasična ugradbena kada. Ukoliko u nju postavite stakleni paravan, ugradbena kada pretvara se u multifunkcionalni prostor koji omogućuje i tuširanje i kupanje, ovisno o vašim preferencijama.

Ako želite postaviti ugradbenu kadu, ali istovremeno zadržati dozu modernosti u kupaonici, odaberite ugradbenu kadu Aquaestil Slim Corner s vanjskom zaobljenom mat crnom plohom koja će kadi dati profinjen, ali i pomalo nesvakidašnji izgled.

Aquaestil

Aquaestil

Kada se odlučiti za tuš kabine?

Tuš kabine predstavljaju idealno rješenje za male kupaonice pa su se u posljednjim desetljećima istaknule kao praktičnije rješenje u situacijama kada je važno da svaki kvadrat prostora bude efikasno iskorišten. Također, prilikom tuširanja, potrošnja vode je značajno manja nego što je to slučaj kod kupanja u kadi, stoga tuš kabine predstavljaju i ekološki prihvatljiviju opciju. Premda s tuš kabinama nećete postići onaj wow efekt kao što je to slučaj kod samostojećih kada, danas je moguće izabrati kabine koje se, uz praktičnost, ističu i svojim dizajnom.

Paravanom možete istaknuti ili „sakriti“ tuš kabinu

Savršeni primjer cool dizajna tuš kabina donosi brand Aquaestil u liniji Zenith Glam. Staklena pregrada od kaljenog stakla debljine 8mm istovremeno je funkcionalna, ali i neuobičajena, te će se dobro uklopiti u mnogo različitih stilova uređenja. Kombinirajte je s metalnim i tamnijim tonovima za kupaonicu uređenu u industrijskom stilu, ili kao izvrsnu protutežu kupaonicama s bijelim keramičkim pločicama. Fiksna staklena stijena linije Zenith Glam ukrašena je crnim linijama napravljenima prije kaljena pa se one neće oštetiti prilikom redovnog čišćenja paravana.

Aquaestil

Aquaestil

A ako želite da se tuš kabina ne ističe u prostoru, ali briljira u kvaliteti, možete izabrati tuš kabine branda Hüppe serije Exspres 2 s dvodijelnim kliznim vratima i diskretnim spojevima na pregradama od prozirnog stakla. Na ovaj način, kolorit vaše kupaonice doći će do punog izražaja, a tuš kabina će svojim dizajnom minimalno intervenirati u prostor

Huppe

Huppe

Tuš kade u razini poda – praktično rješenje u starijoj dobi

Još jedna važna prednost tuš kabina jest njihova praktičnost za starije i teže pokretne osobe. Pritom je jako važno odabrati ispravnu tuš kadu sa protukliznom podlogom u razini poda. Idealan primjer ovakve tuš kade je linija Sestra branda Geberit čija je površina napravljena od kompozitnog materijala na bazi prirodnog kamena sa izvanrednim protukliznim svojstvima.

Tuš kade u razini poda nisu samo praktične, već i dizajnerski iznimno privlačne. Danas su one dostupne u različitim materijalima pa mogu biti u sjajnom i mat finišu, a također možete izabrati kade u različitim bojama, primjerice u sivoj, crnoj ili bijeloj, čime unosite dodatni dizajnerski element u prostor.

Geberit

Geberit

Dakle, kako biste lakše odgovorili na pitanje je li za vas bolje rješenje kada ili tuš kabina, važno je uzeti u obzir vaše navike, godine i kvadraturu prostora. Ako i dalje niste sigurni ili imate dodatna pitanja, potražite nas u TOP2FLOOR boutiqueu fine keramike i sanitarne opreme gdje će vam stručni tim TOP2FLOOR-a preporučiti idealno rješenje. Uz to, potpuno besplatno će izraditi 3D vizualizaciju vaše kupaonice s predloženim rješenjem, pa više nećete morati zamišljati vašu kupaonicu iz snova – ona će biti dizajnirana pred vašim očima.